Rittal - The System

Koronakriisi kurittaa yrityksiä – digitalisaatio auttaa mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin

01.06.2020
Koronakriisi kurittaa yrityksiä – digitalisaatio auttaa mukautumaan muuttuviin olosuhteisiin

Digitaalisuus ja siihen investoiminen on se muuttuja, joka tulee tulevaisuudessa erottamaan menestyvät yritykset niistä, jotka yrittävät roikkua kiinni menneisyydessä.

Rittal on selviytynyt koronakriisin aiheuttamasta talouskurimuksesta toistaiseksi hyvin. Lyhyet hankintaketjut ja erittäin omavarainen tuotanto ovat varmistaneet, että tuotteet ovat koko ajan saatavilla. Merkittävä osa tuotantolaitoksistamme sijaitsee verrattain pienellä alueella Saksassa, noin sadan kilometrin päässä toisistaan.

Emme ole lähteneet polkemaan tuotantokustannuksia siirtämällä tuotantoa halpamaihin. Olemme aina uskoneet siihen, että korkea laatu on se, mitä asiakkaat haluavat. Tämä on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi globaalin poikkeustilan myötä.

Oletettavasti useiden eurooppalaisyritysten johtoryhmissä ja hallituksissa pohditaan, voiko globaaleihin hankintaketjuihin enää luottaa. Mikäli koronakriisi pitkittyy, se voi siirtää investointeja ja tuotantoa takaisin Eurooppaan ja vaikuttaa näin tuntuvasti tulevaisuuden talouselämään.

Rittalin investoinnit digitalisaatioon ovat osoittautuneet oikeaksi ratkaisuksi viimeistään nyt. Moderni tehtaamme ei edellytä ihmisen läsnäoloa tuotannossa, sillä robotit ja tekoäly tekevät käytännön kokoonpanotyöt. Asiantuntijat hallinnoivat tarvittavia muutoksia ja huoltotoimia etäyhteyden avulla.

Digitalisaatio mahdollistaisi työvoimapulan poistamisen, josta on jo ennen koronakriisiä puhuttu Suomessa useilla toimialoilla. Osaavia ja koulutettuja työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Tämä vaatisi yrityksiltä rohkeutta investoida tulevaisuuteen. Jos kassan ehtyminen yritetään välttää investointien jäädyttämisellä, on se usein viimeinen naula yrityksen arkkuun.

Henkilöstömme ammattitaito ja kyky mukautua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin on helpottanut siirtymistä etätyöskentelyyn. Rittalin johtamiskulttuuri tukee vastuun jakamista ja on mahdollistanut töiden jatkumisen lähes normaalisti. Siirtymien poistuminen päiväohjelmasta on jopa tehostanut toimintaamme, kun etätapaamisia mahtuu päivän kalenteriin enemmän.

Modernissa työympäristössä työntekijät kantavat vastuun ja ohjautuvat itsenäisesti tekemään oikeita asioita. Yritysten tärkein voimavara on sen ihmiset, ja nyt punnitaan, miten hyvin heitä johdetaan. Jos yritys haluaa menestyä tulevaisuudessa, kannattaa sen pohtia työntekijöiden kouluttamista, jos kriisi on vähentänyt varsinaisten työtehtävien määrää.

Digitaalisuus ja siihen investoiminen on se muuttuja, joka tulee tulevaisuudessa erottamaan menestyvät yritykset niistä, jotka yrittävät roikkua kiinni menneisyydessä. Kysymys kuuluukin, että kumpaan joukkoon sinä haluat kuulua?

Mikko Aho

Myyntijohtaja, IT-ratkaisut

aho.m(at)rittal.fi, 044 593 4698