Rittal - The System

Isokin projekti voi olla helppo

05.03.2019
Isokin projekti voi olla helppo

On yrityksiä, joiden IT-järjestelmien luotettavuus on sekä niiden oman liiketoiminnan että laajemmin yhteiskunnan ja ympäristön kannalta niin kriittisen tärkeää, että edes lyhyitä palvelukatkoja on mahdotonta suvaita. Pietarsaaren tienoilla sähköä jo vuodesta 1907 tuottanut Herrfors on tällainen yritys.

”Datakeskuksessamme pyörii järjestelmiä, jotka takaavat sähköverkkojen sekä näihin kuuluvien tuotantolaitosten valvonnan Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi ajamme samasta konesalista koko Katternö-konsernin ja sen lukuisten tytäryhtiöiden ja omistajayhtiöiden IT-palvelut”, listaa Herrforsin IT-infrastruktuuripäällikkö Sebastian Storholm.

Herrfors oli uusinut datakeskuksensa vuonna 2013, mutta havaitsi jo vuoden sisällä, että kyseisen konesalin laajennustila oli käytännössä täynnä. Yhtiön toiminnan luonteen vuoksi lisäkapasiteetin hankkiminen julkisista pilvipalveluista oli käytännössä mahdotonta.

”Havaitsimme olevamme tilanteessa, jossa tarvitsisimme ehdottomasti varasalin. Julkiset pilvet eivät täyttäneet vaatimuksiamme, joten meidän oli pakko saada oma luotettava laitetila.”

Ei pelkkä laitetoimittaja, vaan luotsaaja

Uuden datakeskuksen laiteinfran toteuttajaksi Herrfors valitsi Rittalin. Valintakriteereinä olivat etenkin monipuolinen laiteportfolio, suunnitteluosaaminen ja luotettava maine.

”Pienempien toimittajien tuotevalikoimasta on vaikea löytää juuri itselle sopivat ratkaisut. Rittalin kanssa meidän ei tarvinnut muokata omia vaatimuksiamme heidän tarjoamiinsa laitteisiin sopiviksi, vaan heidän ratkaisunsa taipuivat meidän tarpeisiimme”, Storholm perustelee.

Datakeskusprojekti toteutettiin monitoimijayhteistyönä. Rittal vastasi konesalikokonaisuuden suunnittelutyöstä sekä toimitti serveritilan kokonaispaketin eli räkkikaapit, rivijäähdyttimet, UPS-kaapin sekä korotetun asennuslattian. Herrforsin paikalliset rakennus- ja LVI-kumppanit puolestaan toteuttivat rakennustyöt.

”Lopullisesta järjestelmästä tuli melko kompleksi. Siksi oli arvokasta, että Rittal luotsasi tässä projektissa myös suunnittelutyötä, eikä jäänyt pelkästään laitetoimittajan tontille. Heidän rakentamansa peruskuvan avulla paikallisten urakoitsijakumppaniemme oli helppo toteuttaa lopullinen konesali, ja itse vastasin projektin koordinoinnista. Olen urallani ollut mukana rakentamassa neljää datakeskusta, joista tämä oli kaikkein suurin, mutta samalla kaikkein helpoin”, kertoo Storholm.

Virrat irti – ja silti toimii

Herrforsin vaatimukset uudelle datakeskukselle olivat kovat, mutta lopputuloksen taso osoittautui silti yllätykseksi.

”Ennen projektia ajattelin, että systeemimme oli jokseenkin hankala ja olisin tyytyväinen, jos uusi varasali tekisi siitä edes vähän paremman. Mutta kun Rittalin kanssa toteutimme korkealaatuisen salin aivan viimeisen päälle, saimmekin jotain todella paljon parempaa! Nyt meillä on täysin kahdennettu aktiivi-aktiivi -mallilla toimiva konesali, eli voimme huoltojen yhteydessä vetää virrat irti kummasta salista tahansa ja toiminta pyörii silti”, Storholm kertoo.

Projektin varralla Storholm on havainnut, että pitkäjänteisessä laitetoimittajayhteistyössä pienet yksityiskohdat erottavat Rittalin muista.

”Vaikka Rittal on taustaltaan suuri firma, sen toiminta on miellyttävän henkilökohtaista. Esimerkiksi huoltoja ovat olleet hoitamassa samat kaverit, jotka olivat auttamassa meitä jo käyttöönottovaiheessa. Eikä meidän ole tarvinnut erikseen muistuttaa Rittalia vuosihuolloista, vaan he soittavat itse meille päin. Tällaiset pienet jutut ovat tärkeitä, kun itse IT-infrastruktuuripäällikön roolissa toimin useiden eri laitetoimittajien ja -valmistajien kanssa”, summaa Storholm.

Uudessa salissa on myös laajennusvaraa, jos Herrfors tulevaisuudessa päättää kasvattaa omaa toimintaansa tai hakea lisäarvoa myymällä co-location -tilaa myös ulkopuolisille.

”Salissa on nyt kuusi kaappia, mutta tarvittaessa voimme helposti laajentaa kaappitilaa yli kolminkertaiseksi rivijäähdyttimiä lisäämällä. Jos tällainen tulee ajankohtaiseksi, se vaatii parin päivän homman eikä kuukausien odottelua, kun ei tarvitse vetää putkia ja lisätä LVI-laitteita”, Storholm kaavailee.